A CCR a 70-es évek elejének egyik legnépszerűbb zenekara, szinte számolatlanul gyártották a slágereket.

A San Fracisco-i négyesfogat 1967-ben alakult, a Fogerty testvérek, John és Tom, Stu Cook és Doug Cosmo Clifford alkották az együttest, amely a friscói hang népszerűvé válásával együtt érkezett, a country, a rock and roll és a rhytm and blues nagyon egyszerű, dallamos keverékét játszották. ’68 és ’71 között olyan még ma is nagyon ismert nóták születtek a CCR műhelyben mint a Suzy Q, Proud Mary, Up Around The Bend, Sweet Hitch Hiker, Who Stop The Rain és még sok ismert dallam. Öt év alatt hét aranylemezt produkáltak, 71-ben elnyerték az “év zenekara” címet, ez idő tájt ők voltak Amerika egyes számú zenekara. 1969-ben a Billboard Top 100-as listáján 110 esetben találkozunk a nevükkel, ami egészen elképesztő és hihetetlen szám.
1970-ben Tom Fogerty kiszállt, de utána még négy lemezt adott ki a társaság, majd 1972-ben feloszlottak. Nem lehet mondani, hogy valami csodálatosat produkáltak zeneileg, de valamit nagyon tudtak: slágereket írni, szórakoztatni – és ez nem kis dolog.
John Fogerty szólóban is nagy sikereket aratott igazi, laza, amerikai nótáival, melyekre a nyugdíjasok is ugyanúgy buktak mint a fiatalok. Még most 2007-ben is sikerült beverekedni magát a Billboard lista első 10 helyezettje közé. Valamit nagyon tud ez az ember…

Kategóriák: Zene