A prototipikus kert, mely sokunk szemei előtt lebeg egy sík talajon elhelyezkedő zöld terület, melyben viszonylag könnyű tervezni a kert fejlesztésekor. Azonban nem minden kert ilyen. Vannak trükkös megoldások, bonyolult szögek, földrajzi adottságok, amelyek kicsit megvariálják a kertünk rendbetételét.

Ilyen mondjuk az is, amikor a kert egy domboldalra esik. Ilyenkor szükséges sík felületeket kialakítani a kertünkben, valahol feltölteni, valahol pedig visszább venni belőle, hogy tudjuk élvezni a saját udvar nyújtotta számos előnyt, lehetőséget. Kerti bútor, medence például nem igen tehető ki, alakítható ki egy meredek felületre, ezért megoldási opció lehet az, ha a kertben 2-3 vízszintes szintet hozunk létre.

A modern kertészeti megoldások között találhatunk már különféle izgalmas alternatívákat erre, mondjuk stílusos udvart teremthetünk azáltal, hogy ezeket a részeket változó burkolattal fedjük be. A műfű mondjuk egy alapvető kertrendezési elem, melyet kombinálhatunk a ma oly divatos beton, illetve térkő variánsokkal. A műfű kínálaton belül is kombinálhatunk különféle fajta műfüveket: vannak rövidebb és hosszabb szálú műfüvek, illetve tömöttebb és ritkásabb darabok is. A térkövek és csempék közt köztudottan hatalmas a választék.

A szintkülönbségeket áthidalhatjuk lépcsővel, de lejtős feljárókkal is. Nagyon stílusos lehet mondjuk egy magaságyással szegélyezni a kert alacsonyabb szakaszait, ahol kezdődik a magasabb szint. Ezzel össze tudjuk kötni a kellemest a hasznossal. Szintén jó megoldás lehet a műfű és a magaságyás mellett, egy épített medence, melyben a kert természetes meredekségével kombinálhatjuk a mélyebb és a sekélyebb szakaszokat.

Kategóriák: Otthon