A több mint 86 milliárd dolláros nettó vagyonnal rendelkező Bill Gatesről ismert, hogy a világ egyik leggazdagabb embere. De sokkal több dolog van, amit valószínűleg nem tudsz a Microsoft társalapítójáról.

Gates Seattle-ben született 1955-ben, és már korán felfedezte a technika iránti szenvedélyét. Az iskolában megismerkedett régi barátjával és leendő társalapítójával, Paul Allennel. Együtt indítottak egy újabb kisvállalkozást, mielőtt előálltak a Microsoft ötletével.

Amíg fel nem ismerte a számítógép iránti vágyát, Gates azt tervezte, hogy ügyvéd lesz, és a Harvardon tanult jogi dolgokat. Végül kiesett, elindította a Microsoftot, és megismerkedett alkalmazottjával és leendő feleségével, Melindával. Ma Gates nemcsak saját készítésű milliárdos és technológiai vezető, de filantróp, szerző, sőt lovag is.

Gates 13 évesen fejlesztette ki első számítógépes szoftverprogramját. Miután néhány évet az állami iskolában töltött, később a Seattle-i Lakeside School-ba, egy magán előkészítő iskolába járt. Ott fedezte fel a számítógépes programozás iránti szenvedélyét, és találkozott Paul Allennel, aki közeli barátja, majd a Microsoft társalapítója lett. 13 éves korában kifejlesztette első számítógépes szoftverprogramját is. A BASIC számítógépes nyelvet használva a program egy tic-tac-toe játék volt, amelyben a játékosok versenyezhettek a számítógéppel.

 

Gates és Allen üzleti partnerséget kötöttek már a Microsoft előtt. Attól a pillanattól kezdve, hogy a középiskolában megismerkedtek, Gates és Allen barátok lettek – valószínűleg a számítógépes programozás iránti közös érdeklődésük miatt. Míg az iskolában, ők ketten Traf-O-Data nevű társaságot alapítottak. Összeállítottak egy kis számítógépet, amely egy Intel 8008 chipen alapult, és amely a washingtoni állami autópálya forgalmi adatait mérte és elemezte. A két zseni mintegy 20 000 dollárt keresett a vállalkozásból, de ez lassan feloszlott, amikor Allen a bostoni Honeywellnél dolgozott, és Gates beiratkozott a Harvardra.

Vezetése miatt kétszer tartóztatták le. 1975-ben Porsche 911-es gépével a 19 éves Gates-et letartóztatták gyorshajtás és jogosítvány nélküli vezetés miatt. De nem tanulta meg a leckét – két évvel később ismét letartóztatták Albuquerque-ben (N.M.) egy újabb közlekedési szabálysértés és az engedély nélküli vezetés miatt.

A felesége, Melinda, akivel most válásban vannak, korábban nála dolgozott. Miután 1986-ban elvégezte a Duke Egyetemet, Melinda Gates első munkahelyén helyezkedett el egy startupnál – a Microsoftnál.

„Csak azt gondoltam: „Ó, ennél a cégnél kell dolgoznom. Megváltoztatják a világot. És ha ajánlatot kapok, akkor semmiképp sem fogom visszautasítani.” – mondta Melinda a CBS News-nak. Melinda megszerezte a munkát, és rövid idő alatt nagy benyomást tett a főnökre.

“Egy New York-i értékesítési találkozón találkoztam vele” – mondta Bill a CBS-nek. – Aztán csak körülbelül egy hét múlva mentem fel hozzá a parkolóba, és megkérdeztem, hogy akar-e randizni.

 

Esküvője napján a szálloda minden szobáját kibérelte. A magánélet biztosítása érdekében Gates mind a 250 szobát bérbe vette a Hawaii Lanai-i Manele Bay Hotelben, ahol esküvői partija volt. Abban az időben (1994) Gates Amerika második leggazdagabb embere volt. További óvintézkedéseket tett annak érdekében, hogy a média és a paparazzik ne repüljenek a feje fölött, Gates állítólag az összes helikoptert kibérelte Maui-ban is.

1995 júliusában, 39 éves korában Gates a világ leggazdagabb embere lett, 12,9 milliárd dolláros vagyonával. Azóta néhányszor elveszítette ezt a címet, de 2017 márciusában a Forbes World milliárdosainak valós idejű rangsorában az első helyet szerezte meg.

 

A királynő lovaggá ütötte. 2005-ben Gates karitatív tevékenységéért és a technológiai eredményekért tiszteletbeli lovagi címet kapott Erzsébet angol királynőtől. Gates és felesége, Melinda a Buckingham-palotában találkoztak a királynővel és Edinburgh hercegével az ünnepségen, amelynek során megkapta „KBE” címét – ami a Brit Birodalom Rendjének lovagparancsnoka. Gates-et nem lehet „Sir” -nek nevezni, mert nem brit állampolgár természetesen.

Kategóriák: Híresség