Köztudott, hogy a különféle elektromotor típusok közül az egyfázisú villanymotor kifejezetten a kisebb energiaigényű eszközök esetében használatos, míg a háromfázisú szerkezetek inkább ipari méreteknél gyakoribb.

Az egyfázisú villanymotorok működtetéséhez rendszerint elegendő a fali konnektorokban is megtalálható 230 Voltos feszültség, ennélfogva a háztartási elektronikai eszközök nagy arányban igénylik ezt a motortípust. Többek között a következő gépekben található egyfázisú villanymotor:

Ventilátorok:

Nemcsak az otthonunk helységeiben használatos, hagyományos szellőztető, hűtő készülékek tartoznak ide, hanem a számítógépek, páraelszívók, porszívók és sütők ventilátorai is. Az egyfázisú villanymotor – ahogy a legtöbb motortípus is – közvetlenül forgó mozgási energiát termel, ezért ezek a szerkezetek nem bonyolultak, ellenben igen hasznosak.

Szivattyúk:

Többféle szivattyú is egyfázisú villanymotorral működik. Látványos példák közé tartoznak a kerti locsolásnál, medence feltöltésnél alkalmazott készülékek, de ezek előfordulhatnak olyan ingatlanoknál is, amelyeknél a vízellátását fúrt kút és vagy ciszterna biztosítja. Szivattyú található továbbá sok fűtő- és hűtőrendszerben is.

Munkagépek:

Az akkumulátornál komolyabb áramigényű gépek széles palettája sorolható ide, legyen az fűnyíró, fűkasza, nagyobb méretű fúrógép vagy hegesztő.

Kategóriák: Gépészet