Vannak házi praktikák, amiket mindannyian képesek vagyunk alkalmazni, elmegyünk egy barkácsboltba, veszünk pár ártalmatlan elektromos holmit és bütykölünk egy keveset. Mondjuk egy villanymotort.

A házilag készült villanymotor tekercshez nem is kell túl sok minden: lakkal szigetelt rézdrót, ami legalább 1 mm átmérőjű, mágnescsappantyú (köznapi nevén mágneszár) ami bármely barkácsboltban beszerezhető, gémkapocs, ami legalább 5 cm-es, kell egy elem is. Fel kell tekercselni a rézdrótot egy elemen úgy, hogy aztán le lehessen húzni róla, ez a forgórész. A végén ne vágjuk le a drótot, hanem hagyjuk meg kétoldalt 8-8 cm hosszúságban és az egyik oldalon kapargassuk le a lakkot a drótról, ezáltal lesz egy szigetelt oldal és egy csupasz. Tekercselés után a mágnescsappantyút rá kell erősíteni az elemre ragasztószalaggal, úgy, hogy előtte kiszedtük belőle a mágnest. A gémkapcsot hajlítsuk ki, majd tekerjük meg úgy, hogy az elem pluszos oldalán lévő bütyökre rá lehessen akasztani, majd csomagoljuk alufóliába. Ezután már csak össze kell illeszteni a tekerccsel. És voilá, 1,5 A áram fog átfolyni a tekercsünkön.

Bár ez mesésen hangzik, azért mégis egyszerűbb, ha az ember kész villanymotort vásárol, pláne, ha nagyobb céljai vannak, mint a puszta kísérletezés, kis lámpák begyújtása. Villanymotor tekintetében a DC motor weboldalát érdemes átnézni. Kínálatukban egy-, illetve háromfázisú villanymotor is van, amik ipari gépek, vagy közlekedésben, teher emelésre használt gépek esetében használhatóak.

Kategóriák: Gépészet