Egy zseniális üzleti ötlet megidézése után azonnal nekiállnék üzleti tervet írni. Képzett bűvészként néhány napon belül egy csodálatos üzleti tervet tudnék bemutatni a szemei ​​előtt. Színes grafikonokkal, mélyreható piackutatással és részletes pénzügyi adatokkal lenne teljes.

A terv készen állna a végrehajtásra. És biztos voltam benne, hogy a lehető legtöbb oldala van. Miért? Egyszer hallottam egy befektetőt, aki azt mondta, hogy csak olyan cégekbe fektet be, amelyeknek olyan tervei vannak, amelyek az asztalra ejtéskor dörömbölnek. Több éves gyakorlati üzleti tapasztalat után rájöttem, hogy nem vagyok jó bűvész, és csak becsapom magam. Most már jobban tudom.

A tapasztalat megtanított arra, hogy amikor új üzleti ötletem támad, az üzleti terv elkészítése az utolsó tennivalók egyike. Az a három kulcsfontosságú lépés, amelyet követek, mielőtt még az üzleti terv megírására gondolnék, másnak is beválik. Először is vizsgálja meg a versenyhelyzetet, hogy megtudja, mely vállalatok vannak már ott. Mit csinálnak rosszul? Mit tehet másként a versenyelőny megteremtése érdekében? Másodszor, beszélje meg az ötletet a potenciális ügyfelekkel, és tegyen fel alapvető kérdéseket, amelyek meghatározzák, hogy mennyire értékelnék termékét vagy szolgáltatását, ami talán az üzleti terv megírásának legfontosabb előzetes lépése. Harmadszor, készítse el a termék vázlatát vagy alapvető prototípusát. Ha szolgáltatásról van szó, vázolja fel a létfontosságú lépéseket, és írja le az ügyfelek tapasztalatait.

Egyébként, ha végre készen áll az üzleti terv megírására, győződjön meg arról, hogy olyan területeken talál szakmai segítséget, amelyek nem az Ön szakértelme. Ha nem érti, hogyan tervezi meg a pénzáramlást a következő öt évre, ne próbálkozzon vele. Hasonlóképpen, ha nem tudunk semmit a marketingről, ami valószínűleg a legfontosabb része a tervnek, akkor ne írja meg ezt a részt. Az üzleti tervnek együttműködésnek kell lennie, nem egyéni vállalkozásnak. Ahogy egy köztiszteletben álló sorozatvállalkozó egyszer elmondta nekem, a befektetők szkeptikusak minden, egy személy által írt üzleti tervvel szemben.

Kategóriák: Vállalkozás