A Led Zeppelin a rockzene történetének egyik legfontosabb zenekara, a hard rock legnagyobbja, a heavy metal előfutára. 1968-ban alapította Jimmy Page gitáros, aki előtte a Yardbirdsben játszott. További tagok: Robert Plant énekes, John Paul Jones basszusgitáros és John Bohnam dobos.

Ebben a felállásban Koppenhágában játszottak először, de hivatalos bemutatkozásuk ’68 október 16-án volt a londoni Marquee klubban. A debütálás után hamarosan Amerikába vitte az együttest az ólomsúlyú menedzser, Peter Grant és ’69-ben megjelent az I. majd egy évvel később a II. számú album, rajtuk olyan fantasztikus nóták, mint a Good Times, Bad Times, a Communication Breakdown, a Heartbreaker, és mindenekfölött a Whole Lotta Love, amely minden idők talán legnagyobb rock nótája. A zenekar látványos koncertjei, Plant elsöprő erejű magas hangjai, Page szólói, Jones precizitása és Bohnam dübörgése új, soha addig nem hallott zenei és színpadi világot teremtettek. A ’71-ben megjelent IV. album borítóján nem volt sem cím, sem név, de nem is volt rá szükség, mert már előjegyzésben aranylemez lett! Ezen az albumon található a Starway to Heaven, a Zep munkásságának egyik gyöngyszeme. ’75 végén a Madison Square Gardenben adott koncertjükből készül a The Song Remains The Same cimű lemez és film, amely az egész világon nagy siker. Rövidebb hallgatás után 1979-ben kijött az In Through the Out Door album, és ez évben hét kategóriában szavazzák őket az első helyre a Melody Maker olvasói.
1980. szeptember 25-én alkoholmérgezés következtében elhunyt a zenekar bohém dobosa és ezzel a Led Zeppelin pályafutása befejeződött. Nem kívánták új taggal helyettesíteni társukat.

Kategóriák: Zene